MILICA DUNĐERSKIIstražujući i prikupljajući građu o našim sugrađanima koji su obeležili deo prošlog veka, uočili smo pravi paradoks: nekada veoma poznata sportistkinja ostala je zaboravljena i gotovo – nepoznata!
Milicu Dunđerski je, osim rodbine, poznavao komšiluk, bečejski sportski novinari, ali tek poneki vremešni sugrađanin pamti ovu ženu čiji je čitav život protekao u znaku sporta. Ovim podsećanjem na jednu izuzetnu ženu, ispravlja se nepravda, a Miličina zvezda će zatrepereti bar malo jačim sjajem.
Iz šturih pisanih izvora saznajemo da je u Subotici, od 27. do 31. marta 1946. godine, održano Prvo prvenstvo F.N.R.J. u stonom tenisu. Te godine je Milica Dunđerski, kao članica beogradske „Crvene Zvezde“ osvojila drugo mesto. Izgubila je samo jedan meč, od predstavnice Hrvatske, koja je postala državna prvakinja. U osvrtu povodom završenog prvenstva, pod naslovom „Kako igraju naše najbolje igračice“, novinar kaže:
„...Dunđerska ima vrlo nezgodan stil i opasna je za svakoga...“
Nepunu godinu kasnije, 14. januara 1947. godine,beogradski list „Sport“ je objavio tekst o prvenstvu Srbije u stonom tenisu. U podnaslovu se kaže:
„Dunđerska četvorostruka prvakinja Srbije!“
Uz Miličinu sliku, autor članka piše:
„...Zavidan uspeh na ovom prvenstvu postigla je Dunđerska, koja je, po četvrti put, osvojila pojedinačno žensko prvenstvo. Od 13 učesnica, u finalnoj borbi, Dunđerska je pobedila Popovićevu sa 3:0 (21:16, 21:13, 21:12). Sigurnu igru je Dunđerska pružila i u ženskom dublu sa Janoševićkom, osvojivši prvo mesto u Srbiji...“
A Milica Dunđerski će još dva puta osvajati prvenstvo Srbije u stonom tenisu!
Nije Milica igrala samo stoni tenis. Kao svestrana sportistkinja, bila je državna reprezentativka u desetoboju, a posebno se istakla u bacanju koplja. Potom je bila prvakinja Srbije u skoku u vis, a igrala je i rukomet za vodeće beogradske klubove.
Dunđerska je počela da se bavi sportom daleke 1939. godine, kada je prvi put u Bečeju igrala stoni tenis. Sportom će se aktivno baviti sve do 1954. godine, do svoje četrdesete godine. Nakon toga, tokom pedesetih godina prošlog veka, oprobala se i kao trener ženskih stonoteniserskih ekipa, Opatije i Rijeke.
Milica Dunđerski je rođena u Bečeju, 1. septembra 1914. godine. Privatno je završila gimnaziju i krenula putem sporta. Imala je i svoju veliku ljubav – jednog mladog pilota, pa je Milica počela da se bavi i padobranstvom. Tragičnom igrom sudbine, mladić je poginuo u Drugom svetskom ratu, a Milica se nikad nije udala.
Po završetku sportske karijere, vratila se u Bečej. Bila je mršava, uvek kratko podšišane kose, brzih i sigurnih pokreta, prirodno predodređena za sport. O njenoj vitalnosti i u poznijim godinama, svedoči podatak da se u sedamdesetoj godini odlučila da polaže ispit za vožnju – mopedom!
Umrla je u Bečeju, 26. februara 2000. godine, u 86. godini života.

Nazad